Facebook
Youtube
Legfrissebb cikkek
2016-11-30 11:59:49
Itt az ősz, itt az alapozás kezdetének idősz [...]
2016-04-20 14:23:31
Futós wattmérő, hogyan működik és mire is [...]
2016-04-19 18:27:36
Milyen a jó nyereg ? Sokakat foglalkozta [...]
2016-03-02 09:01:05
Ironman résztáv vagy nem résztáv ez itt a [...]
2016-02-09 13:54:00
Hogyan válasszunk okosan és szakszerűen neopr [...]

Terhelésélettani vizsgálat

A teljesítmény diagnosztikáról

 

Meg kell különböztetnünk egymástól teszteket, edzés ellenőrző módszereket, és teljesítmény diagnosztikát. Vékony a határ de jelentős a különbség! A TriatLine Kft munkatársai és a Cardio Control Kft teljesítmény diagnosztikát végez!

 

A terhelés előtt egy nyugalmi EKG készítünk a páciens terhelhetőségét ellenőrizve. Majd egy nyugalmi légzésfunkciós vizsgálatra kerül sor, mellyel meghatározzuk a sportoló tüdejének nagyságát és annak kihasználtságát. Ezután következik maga a terheléses vizsgálat.

 

A vizsgálatot az adott sportnak megfelelő eszközzel végezzük ( futóknál: futópadon, triatlonosoknál kerékpár + futópad, stb. ) . A terhelés egy lépcsős teszt, mely során a pontosan beállított paramétereket a gép szabályozza. A különböző protokollok, melyeket használunk, a különböző sportágakra speciálisan vannak összeállítva. Más protokollal mérünk egy hosszú távú triatlonistát és egy rövidtáv futót, de különbséget teszünk egy felkészülés során, többször mért páciensnél, a felkészülési fázisoknál is. Egyedi igényeknek megfelelően is tudunk protokollokat beállítani.

A vizsgálat során a sportolón végig rajta van egy úgynevezett maszk, melyen keresztül lélegzik. A terhelés során mérjük a légzés mélységét, szaporaságát, intenzitását, a belélegzett és a kilélegzett levegő összetételét. Ezen paraméterek alapján készül el aztán az értékelés mely a sportoló teljesítményét több irányból is felrajzolja.

 

A különböző ergométereken végrehajtott egyéb vizsgálatok eredményei is rögzítésre kerülnek.

Futószalagon sebesség, dőlésszög, kerékpár ergométeren lábfordulat, elért watt teljesítmény, stb.

 

A mérés alapján meg tudjuk határozni a sportoló:

 • „tehetségét” - VO2 max

 • aktuális edzettségi állapotát

 • aerob / anaerob edzettségét

 • terhelés alatti légzés funkcióját

 • indirekt kalorimetriáját

 • a terhelés során bekövetkező anyagcsere-változások és oxigénfelhasználás elemzésével pontos képet lehet alkotni a vizsgált személy aktuális edzettségi állapotáról, terhelhetőségéről, és a sportolás valamint a komoly fizikai erőfeszítés során várható kockázatokról;

 • pontosan meg lehet határozni az edzés statikus és dinamikus minőségét és intenzitását, amely segítséget nyújt a megfelelő, személyre szabott edzésterv kialakításához;

 • pontosan meghatározható az a terhelési szint, amelynél maximális a zsírégetés (fogyókúra, edzésprogram);
   

Kérésre javaslatot tudunk tenni :

 

 • sportág választáshoz

 • területekre melyek fejlesztésre szorulnak

 • reális célok ( hosszabb és rövidebb távokon ) kitűzéséhez

 • edzésmódszerek választásához

 • esetleges mozgáskoordinációs fejlesztések szükségességéhez

 

 

Amit még kínálni tudunk :

 

Nyugalmi vérnyomás
 

Arteriográf

Vér vizsgálat. Alapvetően egy kis vérkép készül. Ami a haematokritet, HB számot, és a fehérvérsejteket vizsgálja. A fehérvérsejtek vizsgálata a terhelhetőség miatt fontos ugyanis mutatja ha egy betegségből jövünk ki éppen vagy hogy épp egy betegség kezdete előtt állunk. Ezen információk hiánya jelentősen befolyásolhatja a mérés kiértékelését.

 

Test összetétel analízis amit ma már valamilyen independencián alapuló eszközzel mérnek.

Pontos képet kapunk a test csont, izom, zsiger, és víz arányairól.

 

Laboratóriumi vizsgálatok

A terhelés-élettani vizsgálathoz szükséges paraméterek mérése, amely általában az alábbiakat tartalmazza:

• laktát;
• lipidek: koleszterin, HDL koleszterin, triglicerid;
• vércukor;
• az adott vizsgálathoz szükséges, további egyedi paraméterek.

 

Lehetőség van kockázati szűrésre is.

 

Ez esetben a vizsgálat a fent említettek szerint zajlik, de EKG tappancsok vannak a páciensen és egy kardiológus főorvos jelenlétében történik a terhelés.

Ennek akkor van jelentősége, ha a sportoló családjában előfordult már kardiológiai eredetű megbetegedés, hirtelen szívhalál vagy a sportolónak tudomása van olyan tényről, mely az előbbieket előfordulását rejtik magukban. Olyan személyeknél is ajánljuk, akik hosszabb kihagyás után kezdenek sportolni, az életkoruk már 40 fölött van, stresszes életet élnek, nagyobb súlytöbblettel rendelkeznek. De olyan sportolóknak is ajánljuk, akik csak biztosak szeretnének abban lenni, hogy egészségesek és terhelhetőek.

Ennek részleteiről a www.cardiocontrol.hu honlapon olvashatnak vagy a +36702812343 -a s telefonszámon kaphatnak felvilágosítást.

* VO2 max : A csúcs teljesítmény közelében mérhető -csak gázanalizátoros méréssel- a szervezet maximális O2 felvevő képessége. Ennek azért van jelentősége főleg az élsportban mert egyes edzők az edzések intenzitását a VO2 max százalékához viszonyítva határozzák meg, sőt meghatározzák hogy az Ironman 180 km kerékpározását is csak egy bizonyos VO2max százalékhoz tartozó teljesítménnyel lehet teljesíteni ha az illető a lehető legjobb futást akarja magából kipréselni!

 

 

 

A vizsgálat menete

Megérkezés után az adatok felvétele történik. Majd átöltözési lehetőséget biztosítunk a Vasas pálya öltözőjében.

A vizsgálat egy rövid beszélgetéssel kezdődik, majd felkerül a páciensre a maszk és a nyugalmi légzésfunkció készül el.

Ezt követi a terheléses vizsgálat maga, mely sportáganként változhat. A vizsgálat előtt mindenkinek részletesen elmondjuk mi fog történni.

 

A teljes vizsgálat időtartama kb. 1 óra. Ügyfeleink részére kulturált körülmények között öltözési és zuhanyzási lehetőséget biztosítunk. Az értékelést mindenki a vizsgálat után írásban megkapja. Kérésre a helyszínen egy rövid szóbeli összefoglalót tudunk adni, de az adatok elemzése hosszú órákat vesz igénybe, így a vizsgálat után azonnal nem tudjuk kézbe adni.

 

A vizsgálat előtt

A vizsgálat előtti napon és a vizsgálat napján kérjük, ne végezzen túlzott és tartós fizikai munkát. Ezen túlmenően bő folyadékbevitel és könnyű ételek fogyasztása ajánlott; a zsíros ételek fogyasztását pedig a vizsgálat előtt legalább 12 órán keresztül kerülni érdemes. 3 órával előtte pedig lehetőleg már ne is egyen! Érdemes úgy felkészülni, mintha versenyen indulna a sportoló.

A következő dolgokat kell magukkal hozniuk a pácienseknek:
• TAJ kártya
• Sportfelszerelés (ruha, cipő, kerékpár, stb.)
• Törölköző

Amennyiben felkeltette érdeklődését a vizsgálat, de még van kérdése, kérem keresse meg laborunkat telefonon vagy e-mailben!

Elérhetőség :

Self Store Plaza II. emelet

Rendelő: 1039 Budapest Pünkösdfürdői u. 52-54 

Telefon: 06 30 5763161

Email: info@cardiocontrol.hu
www.cardiocontrol.hu