Facebook
Youtube

Milyen a jó nyereg ?

Dátum: 2016-04-19 18:27:36 ; Olvasva: 4356 alkalommal

Milyen a jó nyereg ?

 

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogyan válasszak nyerget ? Nekem jó, ami a legjobb barátnőmnek/ barátomnak bevált ?

 

Itt egy rövid kitérőt tennék : kerékpáron azt a részt, ahol ülünk valóban NYEREGnek hívják és nem ülésnek, ahogy mostanában sokan hívják. Ebből már le lehet szűrni egy beszélgetés során, hogy ki mennyire tájékozott, így használjuk helyesen: NYEREG :-)

 

Semmiképpen sem ilyen egyszerű. Sajnos a „nekem ez bevált” - jelszó után jön a csalódás, hogy a másiknak meg nem jó. Mindenkinek más az anatómiája. Máshogy ül és máshogy teker, így más-más nyereg kell.

 

Figyelemben kell venni, hogy valaki milyen típusú kerékpárra szeretné a nyerget, azon a kerékpáron hogyan ül. Egy időfutam kerékpár esetén szinte fekszünk a kerékáron, így a nyeregnél is inkább az orr észen ülünk, a csípő erőteljesen előre dől, ezzel a lágy részekre nagy nyomás nehezedik.

 

Nagyon fontos, hogy soha ne derékból dőljünk a kormányra, mert az hosszútávon súlyos gerincproblémákat, porckorong sérvet tud okozni. Mindig csípőből dőljünk előre. Ehhez kell a jó nyereg!

 

 

Ha országúti kerékpárral keresünk nyerget, ott más egyenesebb a testhelyzet, de a legfontosabb, hogy itt a helyezkedés viszonylag gyakori, tehát olyan nyereg kell, amelyen több pozícióban is jól érezzük magunkat.

 

Túra kerékpároknál az egyenes testtartás a jellemző. Itt választhatunk széles nyergeket, zselés nyergeket, mert itt más kifejezetten hátul, igazán a „hátsónkon ülünk”.

 

Tudom még nem válaszoltam meg a kérdést, de előtte hagy legyen itt egy kis anatómia, hogy jobban értsük!

 

 

A nyergen az ülő gumónkon, az os pubica-n ( szemérem csonton ) „ülünk”. Sajnos sokszor nyomja a nyereg orra a lágy részeket, ereket, idegeket. Ez nagyon kellemetlen. Ezért kezdenek elterjedni a lukas nyergek. Ezeknél a csontos felületen ülünk, így a lágy részek fellélegezhetnek :-) .

 

A másik fontos szempont, hogy férfiaknak más nyereg kell, mint a nőknek. Ezt mutatja a nyomástérkép is.

 

 

 

Vissza a nyereg választáshoz.

 

A nyereg formája egyedi, ezt tesztelni kell! Vannak ma már olyan kerékpár boltok, ahol lehet nyerget tesztelni. Válasszunk ilyet. Neten ne rendeljünk ismeretlen nyerget!!! Nem éri meg általában!

 

 

A nyereg nem mindig akkor jó, ha puha. A lényeg, ha összenyomjuk erősen a nyereg felületét, ne

érezzünk éles peremet, kemény sarkot, tehát a szivacs, a gél nyelje el a nyomást!

 

A „csupasz” karbon nyergek könnyűek, de általában nagyon kényelmetlenek, Itt megéri azt a néhány dekát „beáldozni” !

 

Az időfutam kerékpárhoz vagy pozícióhoz, olyan nyerget érdemes nézni, amelyik elől zselés, elől lekerekített és itt nagyon megéri lukas nyeregben gondolkozni.

 

Országúti nyeregnél a Full gélesek, a végig párnázottak, egyenes felszínűek és a hosszított nyergek a nyerők, ahol több helyen és pozícióban is jól érzi magát az ember, Tud csúszkálni a nyergen.

 

A túra kerékpárnál jöhetnek szóba a puha nyergek, a rugós nyergek, a géles borítások.

 

A férfi és a női ülés pozíció az ennek megfelelő nyomás pontok mások. Ezt mindig figyelembe kell venni!

              

 

 

 

 

 

Nyereg választásnál általában már az első benyomás is fontos. Aza „hűha” érzés kell az elején. De igazán olyan 90 km körül jönnek elő a problémák!
A jó nyeregeben akár 180 km-t le lehet tekerni egy pozícióban!!!! A jó nyereg kényelmes!

 

 

A helyes beállítás mindig nagyon fontos. Fontos, hogy a nyereg orra sose álljon felfelé, mert akkor biztosan nyom. Túlságosan lefelé állított nyereg sem jó, mert akkor nem ülünk a nyeregben, hanem folyamatosan csúszkálunk rajta és állunka pedálon, ami miatt hamarabb elfárad a comb és rosszabb lesz a teljesítmény. A jó nyereg beállítás általában a vízszintes. Ebben kérjük szakember segítségét. Megéri!!!

 

 

A jó nyereg nagyon tartós. Itt érdemes arra figyelni, hogy a nyereg borítása bőr legyen. NE műbőr!!!! A nyereg borítás széles szegéllyel legyen behajtva a nyereg alá, mert a keskeny szélek hamar kifoszlanak és akkor hiába jó a nyereg, a bőr széle ott fog „lifegni” a combunknál és vág, meg foszlik. Csúnya és kényelmetlen is! Sose vegyünk használt nyerget! A nyereg hozzáidomul a használójához, így olyan mintha más „fenék lenyomatára” ülnénk! Az biztos nem lesz jó nekünk!

 

 


Hozzászólások
Nem található bejegyzés!
Hozzászólás írása
Név


Email cím


Hozzászólás Megjegyzés: HTML nincs lefordítva!
Kérem írja be a képen látható kódot: