Facebook
Youtube

Hogyan válasszunk okosan neoprent?

Dátum: 2016-02-09 13:54:00 ; Olvasva: 1770 alkalommal

 

 

Hogyan válasszunk okosan neoprént triatlonhoz / úszáshoz


 

Aki elkezd triatlonozni komolyabban, az szembesül vele, hogy két nagyobb tétel van a felszerelések között, amire érdemes többet áldozni, hogy a versenyzés és az edzések valóban élmény számba menjenek!


 

Az egyik ilyen a jó kerékpár a másik egy jó neopren. Ez utóbbihoz szeretnénk most egy kis segítséget adni, hogy hogyan érdemes jót és jól választani.

A neoprén ruha egy tág fogalom. Bele tartoznak a búvár ruhák, a szörfös neoprének, az evezős sportokhoz való neoprének és természetesen a triatlonhoz használt, úszó neoprének.


 

Az utóbbi 5-10 évben óriási változáson ment át ez az iparág is. Rengeteg újítást élt meg a neopren gyártás és nagyon sok új anyag jött ki a piacra. A gyártók egyre inkább speciális neopren ruhákat kezdtek gyártan. Ma már kifejezetten sport specifikus ruhák kaphatóak a piacon. Ez annyit jelent, hogy az adott sportághoz választják ki a neopren anyagot és alakítják a ruha szabásmintáját, összeállítását. Ezért nem mindegy, hogy milyen ruhát választunk.


 

A triatlonhoz, kifejezetten olyan neoprént érdemes vásárolni, ami nyílvizit úszásra lett tervezve és gyártva. Mik ezen ruhák jellemzői :


 

 • Az úszásnál több fontos pont van. Az első, hogy kapjunk benne levegőt. - A mellkas résznél rugalmasnak kell lenni az anyagnak. A legújabb anyagok már 4 irányba nyúlnak és felvéve a jó méretű neoprént, szabadon tudunk benne lélegezni, nagy levegőt venni! 

 • A másik nagyon fontos dolog, hogy a váll és a karok minél könnyebben, szabadabban tudjanak mozogni, hiszen ez a legfontosabb mozdulat az úszásban. Az úszó / triatlonos neoprének kar része általában nagyon vékony anyagból vannak. 1-2 mm-esek maximum. A váll rész ki van könnyítve és a hónalj részhez egy külön panelt tesznek be, mely extrán nyúlik. Ezekkel segítik, hogy a váll és a karok szabadon mozoghassanak. Ha egy neoprént jól vettünk fel, akkor emeljük a magasba a kezünket , majd néhányszor imitáljuk az úszás kar mozdulatát. Minimális ellenállást kell tapasztalnunk. 

 • Mindenképp fontos, hogy a víz elcsússzon a testfelületen. Ezért a modern úszó neoprének már egyenletesen be vannak vonva. Olyan a felületük, mint a delfin bőre. Azok a ruhák, ahol a szivacsosabb neopren rész kilátszik vagy nincs bevonva egy-egy panel, vissza fognak fogni a úszás siklás fázisánál.

 • Még egy fontos dolog, a cipzár a háton van. Ez futhat lentről felfelé vagy fentről lefelé, de a háti részen van, mert jó vízfekvés esetén ez a testrészünk kint van vízből és itt zavar legkevésbé, hogy az anyag folytonossága megszakad. 

 • A úszó neopréneknél néhány segítő eszköz is van a neoprénekbe építve. A comb részén és a bordák feletti részen vastagabb panelek lehetnek bevarrva. Míg a neoprén átlagos vastagsága 3 mm, ezek a panelek 5 mm-ek . Ezek javítják a viselőjének a vízfekvését. Ez azok számára segítség, akinek esetleg lóg a lába vagy rosszabba vízfekvése. Ezek minimálisan ronthatnak a ruha rugalmasságán, így azoknak érdemes ilyet választani, akiknek segítség az extra felhajtó erő. 


 

A jó méret megválasztása is nagyon fontos! Ez a megfelelő típus kiválasztás után az egyik legfontosabb, de nehéz feladatunk. Néhány fontos lépés, amiből bemérhetjük, hogy jó méretű ruhát választottunk-e : 

 • Nagyon fontos, hogy minél kevesebb víz közlekedjen úszás közben a neopren ruhánk alatt, így lehetőleg minél passzentosabb ruhát válasszunk. Ez általában nőknek könnyebb, férfiaknak furcsa érzés. 

 • A ruha lábszárát mindig fel kell húzni az ágyékig. Fontos, hogy ott ne lógjon az anyag, 
  mert ez megtelik vízzel és csak cipelni fogjuk. A ruha teste pedig meghatározott hosszúságú és erre szükségünk lesz a felsőtestünkön, a jó légzéshez.

 • A ruha ujját is teljesen fel kell húzni. A hónalj résznél sem szabad, hogy szabadon lógjon az anyag, amennyire tudjuk húzzuk fel az ujj részt. 

 • Végül homorítsunk és könnyedén össze kel tudni húzni a cipzárt hátul. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek után még néhány teszt, hogy ez a mi méretünk-e:


 

 • A nyaka nem szorít.

 • Tudunk benne kényelmesen lélegezni, nem szorít a mellkas.

 • Nagy levegőt véve, sem szorít le az anyag.

 • A karunkat felemelve, nem akadályoztatott a váll mozgása. Tegyünk néhány széles mozdulatot a karunkat és figyeljük meg, hogy kényelmes-e?

 • Nem dagad vagy lüktet a kézfejünk, lábfejünk

 • Nem bő a ruha, nem lötyög a végtagjainkon, testünkön, erősen illeszkedik. 

 • A legjobb teszt, ha megtehetjük, hogy próbáljuk ki vízben. Mert minden ruha enged egy kicsit, ha víz éri. Ha a vízben is viszonylag kényelmesen tudunk benne levegőt venni és mozogni, akkor nem kicsit. 

 • Ha nem folyik be alá sok víz, nem érezzük, hogy liter számra emeljük a karunkkal együtt a ruha alatt a vizet, akkor valószínűleg nem nagy. 

Vigyázat! Ez nem a második bőrünk. Érezni fogjuk, hogy rajtun
k van, lefogja a vállunkat valamennyire, de ezeknek minimálisan szabad csak érződnie úszás közben. Alapvetően kényelmesnek kell lenni, de túlzottan nagynak és lobogósnak sosem!


 

Érdemes a nyakunkat úszás előtt vazelinnel bekenni, hogy az esetlege kidörzsölődést elkerüljük.


 

Személyesen is szívesen segítünk a boltunkban. Akár saját neoprénnel is lehet érkezni és tartunk egy rövid oktatást, ha valaki igényli.
Emellett ajánljuk figyelmetekbe a neoprén szervizünket ! Kisebb szakadásokat, repedéseket javítunk!

 


Hozzászólások
Nem található bejegyzés!
Hozzászólás írása
Név


Email cím


Hozzászólás Megjegyzés: HTML nincs lefordítva!
Kérem írja be a képen látható kódot: