Facebook
Youtube

Hogyan válasszunk okosan neoprent?

Dátum: 2016-02-09 13:54:00 ; Olvasva: 1124 alkalommal

 

 

Hogyan válasszunk okosan neoprént triatlonhoz / úszáshoz


 

Aki elkezd triatlonozni komolyabban, az szembesül vele, hogy két nagyobb tétel van a felszerelések között, amire érdemes többet áldozni, hogy a versenyzés és az edzések valóban élmény számba menjenek!


 

Az egyik ilyen a jó kerékpár a másik egy jó neopren. Ez utóbbihoz szeretnénk most egy kis segítséget adni, hogy hogyan érdemes jót és jól választani.

A neoprén ruha egy tág fogalom. Bele tartoznak a búvár ruhák, a szörfös neoprének, az evezős sportokhoz való neoprének és természetesen a triatlonhoz használt, úszó neoprének.


 

Az utóbbi 5-10 évben óriási változáson ment át ez az iparág is. Rengeteg újítást élt meg a neopren gyártás és nagyon sok új anyag jött ki a piacra. A gyártók egyre inkább speciális neopren ruhákat kezdtek gyártan. Ma már kifejezetten sport specifikus ruhák kaphatóak a piacon. Ez annyit jelent, hogy az adott sportághoz választják ki a neopren anyagot és alakítják a ruha szabásmintáját, összeállítását. Ezért nem mindegy, hogy milyen ruhát választunk.


 

A triatlonhoz, kifejezetten olyan neoprént érdemes vásárolni, ami nyílvizit úszásra lett tervezve és gyártva. Mik ezen ruhák jellemzői :


 

 • Az Ăşszásnál több fontos pont van. Az elsĹ‘, hogy kapjunk benne levegĹ‘t. - A mellkas rĂ©sznĂ©l rugalmasnak kell lenni az anyagnak. A legĂşjabb anyagok már 4 irányba nyĂşlnak Ă©s felvĂ©ve a jĂł mĂ©retű neoprĂ©nt, szabadon tudunk benne lĂ©legezni, nagy levegĹ‘t venni! 

 • A másik nagyon fontos dolog, hogy a váll Ă©s a karok minĂ©l könnyebben, szabadabban tudjanak mozogni, hiszen ez a legfontosabb mozdulat az Ăşszásban. Az ĂşszĂł / triatlonos neoprĂ©nek kar rĂ©sze általában nagyon vĂ©kony anyagbĂłl vannak. 1-2 mm-esek maximum. A váll rĂ©sz ki van könnyĂ­tve Ă©s a hĂłnalj rĂ©szhez egy kĂĽlön panelt tesznek be, mely extrán nyĂşlik. Ezekkel segĂ­tik, hogy a váll Ă©s a karok szabadon mozoghassanak. Ha egy neoprĂ©nt jĂłl vettĂĽnk fel, akkor emeljĂĽk a magasba a kezĂĽnket , majd nĂ©hányszor imitáljuk az Ăşszás kar mozdulatát. Minimális ellenállást kell tapasztalnunk. 

 • MindenkĂ©pp fontos, hogy a vĂ­z elcsĂşsszon a testfelĂĽleten. EzĂ©rt a modern ĂşszĂł neoprĂ©nek már egyenletesen be vannak vonva. Olyan a felĂĽletĂĽk, mint a delfin bĹ‘re. Azok a ruhák, ahol a szivacsosabb neopren rĂ©sz kilátszik vagy nincs bevonva egy-egy panel, vissza fognak fogni a Ăşszás siklás fázisánál.

 • MĂ©g egy fontos dolog, a cipzár a háton van. Ez futhat lentrĹ‘l felfelĂ© vagy fentrĹ‘l lefelĂ©, de a háti rĂ©szen van, mert jĂł vĂ­zfekvĂ©s esetĂ©n ez a testrĂ©szĂĽnk kint van vĂ­zbĹ‘l Ă©s itt zavar legkevĂ©sbĂ©, hogy az anyag folytonossága megszakad. 

 • A ĂşszĂł neoprĂ©neknĂ©l nĂ©hány segĂ­tĹ‘ eszköz is van a neoprĂ©nekbe Ă©pĂ­tve. A comb rĂ©szĂ©n Ă©s a bordák feletti rĂ©szen vastagabb panelek lehetnek bevarrva. MĂ­g a neoprĂ©n átlagos vastagsága 3 mm, ezek a panelek 5 mm-ek . Ezek javĂ­tják a viselĹ‘jĂ©nek a vĂ­zfekvĂ©sĂ©t. Ez azok számára segĂ­tsĂ©g, akinek esetleg lĂłg a lába vagy rosszabba vĂ­zfekvĂ©se. Ezek minimálisan ronthatnak a ruha rugalmasságán, Ă­gy azoknak Ă©rdemes ilyet választani, akiknek segĂ­tsĂ©g az extra felhajtĂł erĹ‘. 


 

A jĂł mĂ©ret megválasztása is nagyon fontos! Ez a megfelelĹ‘ tĂ­pus kiválasztás után az egyik legfontosabb, de nehĂ©z feladatunk. NĂ©hány fontos lĂ©pĂ©s, amibĹ‘l bemĂ©rhetjĂĽk, hogy jĂł mĂ©retű ruhát választottunk-e : 

 • Nagyon fontos, hogy minĂ©l kevesebb vĂ­z közlekedjen Ăşszás közben a neopren ruhánk alatt, Ă­gy lehetĹ‘leg minĂ©l passzentosabb ruhát válasszunk. Ez általában nĹ‘knek könnyebb, fĂ©rfiaknak furcsa Ă©rzĂ©s. 

 • A ruha lábszárát mindig fel kell hĂşzni az ágyĂ©kig. Fontos, hogy ott ne lĂłgjon az anyag, 
  mert ez megtelik vízzel és csak cipelni fogjuk. A ruha teste pedig meghatározott hosszúságú és erre szükségünk lesz a felsőtestünkön, a jó légzéshez.

 • A ruha ujját is teljesen fel kell hĂşzni. A hĂłnalj rĂ©sznĂ©l sem szabad, hogy szabadon lĂłgjon az anyag, amennyire tudjuk hĂşzzuk fel az ujj rĂ©szt. 

 • VĂ©gĂĽl homorĂ­tsunk Ă©s könnyedĂ©n össze kel tudni hĂşzni a cipzárt hátul. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek után még néhány teszt, hogy ez a mi méretünk-e:


 

 • A nyaka nem szorĂ­t.

 • Tudunk benne kĂ©nyelmesen lĂ©legezni, nem szorĂ­t a mellkas.

 • Nagy levegĹ‘t vĂ©ve, sem szorĂ­t le az anyag.

 • A karunkat felemelve, nem akadályoztatott a váll mozgása. TegyĂĽnk nĂ©hány szĂ©les mozdulatot a karunkat Ă©s figyeljĂĽk meg, hogy kĂ©nyelmes-e?

 • Nem dagad vagy lĂĽktet a kĂ©zfejĂĽnk, lábfejĂĽnk

 • Nem bĹ‘ a ruha, nem lötyög a vĂ©gtagjainkon, testĂĽnkön, erĹ‘sen illeszkedik. 

 • A legjobb teszt, ha megtehetjĂĽk, hogy prĂłbáljuk ki vĂ­zben. Mert minden ruha enged egy kicsit, ha vĂ­z Ă©ri. Ha a vĂ­zben is viszonylag kĂ©nyelmesen tudunk benne levegĹ‘t venni Ă©s mozogni, akkor nem kicsit. 

 • Ha nem folyik be alá sok vĂ­z, nem Ă©rezzĂĽk, hogy liter számra emeljĂĽk a karunkkal egyĂĽtt a ruha alatt a vizet, akkor valĂłszĂ­nűleg nem nagy. 

Vigyázat! Ez nem a második bőrünk. Érezni fogjuk, hogy rajtun
k van, lefogja a vállunkat valamennyire, de ezeknek minimálisan szabad csak érződnie úszás közben. Alapvetően kényelmesnek kell lenni, de túlzottan nagynak és lobogósnak sosem!


 

Érdemes a nyakunkat úszás előtt vazelinnel bekenni, hogy az esetlege kidörzsölődést elkerüljük.


 

Személyesen is szívesen segítünk a boltunkban. Akár saját neoprénnel is lehet érkezni és tartunk egy rövid oktatást, ha valaki igényli.
Emellett ajánljuk figyelmetekbe a neoprén szervizünket ! Kisebb szakadásokat, repedéseket javítunk!

 


Hozzászólások
Nem található bejegyzés!
Hozzászólás írása
NĂ©v


Email cĂ­m


Hozzászólás Megjegyzés: HTML nincs lefordítva!
Kérem írja be a képen látható kódot: